nieuws over motorcross

John Cuppen derde in IMBA MX2 in Engeland


John Cuppen heeft in de derde wedstrijd om het IMBA MX2 Kampioenschap in het Britse Lower Drayton een podiumplaats in de wacht weten te slepen. Cuppen kende geen makkelijke dag en maakte van alles mee. Toch scoorde hij goed en wist de dag af te sluiten als derde.

Het circuit van Lower Drayton was uitdagend met van alles wat erin. Het circuit was deels bestrooid met houtsnippers, deels knoephard en deels zanderig. In de tijdtraining werd John steeds gehinderd waardoor een echte snelle tijd uit bleef. Toch wist hij er met nog twee ronden te gaan nog een goede tijd uit te persen waarmee hij de training afsloot als tweede.

De eerste manche begon echter met tegenslag voor John Cuppen want in het heetst van de strijd kwam hij na een halve ronde ten val toen hij een andere rijder raakte bij het aanremmen van een bocht. Vanaf een allerlaatste plaats moest hij terug naar voren zien te komen. Het duurde niet lang voordat hij de aansluiting terug had gevonden en plaatsen winst begon te boeken. Met nog anderhalve ronde te gaan kreeg hij de aansluiting met een groepje van de negende tot aan de vierde man. Alles werd op alles gezet en met twee bochten te gaan, had hij dit hele groepje gepasseerd en kwam op een vierde plaats over de finish.

John was belust op revanche in de tweede manche. Hij pakte een goede start en kwam op een tweede plaats door de eerste bocht. Gelijk ging hij in de aanval en wist binnen drie bochten door te stoten naar de koppositie. Gecontroleerd rijdend hield hij de eerste plaats in handen en kwam als winnaar over de finish.

Na een grote fout van de organisatie omdat er geen herstart werd gedaan, moest John als allerlaatste aan de wedstrijd begonnen. Alles moest uit de kast gehaald worden om op het kapot gereden circuit terug naar voren te komen. Gedurende de wedstrijd wist hij de ene na de andere rijder te passeren maar in een poging om de derde man in te halen, kwam hij ten val. Snel sprong hij terug op zijn JTX KTM en kroop weer naar het achterwiel van de derde man. In de laatste bocht ging hij in de aanval maar helaas mislukte deze en kwam hij opnieuw ten val. Hierdoor zat er niet meer in dan een vierde plaats.

Aan het einde van de dag mocht John als derde plaats nemen op het podium. In de tussenstand om het IMBA MX2 Kampioenschap blijft hij aan de leiding staan en heeft een voorsprong van 34 punten op de tweede man.

Noud van Kraaij wist zich in Lommel te kwalificeren voor de voorlaatste wedstrijd om het Europees Kampioenschap MX2. In de tijdtraining ging het lekker en wist hij zich met een elfde tijd in zijn groep zonder problemen te kwalificeren. Ondanks dat zijn tijd al goed was, had Noud het gevoel dat het toch nog sneller kon.

In de eerste manche kwam hij redelijk goed uit het hek maar omdat het in de eerste twee bochten niet echt mee zat kon hij pas rond de dertigste plaats aan de wedstrijd beginnen. In de beginfase wist hij gelijk verschillende rijders te passeren totdat hij achter een springbult ten val kwam en er een andere rijder bovenop zijn motor sprong. Hierbij liep de motor dusdanig veel schade op dat hij niet meer verder kon rijden.

Omdat Noud bij de valpartij van in de eerste manche zijn bovenbeen had gestoten, nam hij voor de tweede manche een paar pijnstillers. De manche begon lekker en met een goed ritme wist hij gelijk mee te rijden richting de top twintig. Echter bij het nemen van de waves kwam hij verkeerd uit en kwam ten val. Na de valpartij probeerde hij zijn ritme weer terug te krijgen maar helaas liep niet veel later de bout van het subframe eruit, wat het rijden er niet makkelijker op maakte. Ondanks dit zette Noud goed door en wist toch de finish te halen.

Robin Holtmeulen kwam na zijn blessure aan de start in de derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in Ogre, Letland. Na vier weken niet gereden te hebben, ging hij op zaterdag vol goede moed van start. Naast de mooie route had de organisatie drie mooie proeven uitgezet waarvan er twee typisch Nederlands waren met diep zand en een proef met veel losse stenen met een harde ondergrond.

Op de eerste dag moest Robin erg wennen en reed hij te voorzichtig. Tegen het einde van de dag begon het beter te gaan en kreeg hij het gevoel weer een beetje terug. Toch zette hij niet de tijden op de klokken die bij hem horen waardoor hij genoegen moest nemen met een zeventiende plaats in de E2 klasse.

De tweede dag startte een stuk beter en hij wist weer nette tijden neer te zetten in de proeven. In het laatste deel van de route moesten de rijders door een moeras heen rijden. Omdat het in de nacht van zaterdag op zondag flink had geregend, was dit bijna niet te doen. De rijders moesten elkaar hier letterlijk uit de blubber trekken. Robin zette goed door totdat er een boom in het gras lag die je niet goed kon zien. Robin ging er op hoge snelheid overheen en kwam hard ten val. Hij landde bovenop zijn been en had hier gelijk veel last van. Hij heeft het nog twee proeven geprobeerd maar omdat hij door de pijn bijna niet meer kon schakelen, besloot hij om de wedstrijd te verlaten.

john_cuppen.jpg

overzicht


menu